Моята практика с арттерапия чрез 7-те изкуства

Magi

Често ме питат какво е арт терапия. Арт терапията е ПРЕЖИВЯВАНЕ. Дълбоко преживяване на собствените си емоции и чувства чрез езика на изкуството. Още древните гърци, които ни дариха с Аполон лечителя и твореца, ни оставиха и посланието „Опознай себе си!”. Човек просто трябва да се съгласи, че себепознанието и разбирането на личността и на болестта приближават човека към цялост. В кои случаи човек може да се обърне със заявка за работа през този метод? Първо и най-важно е дали човекът е готов за промяната. Дали търси пълно личностно и духовно развитие. В тези случаи той не си поставя терапевтични цели, а единствено цели, свързани с неговото желание за развитие. Ако търси психологическа промяна, която да облекчи неговите оплаквания, да доведе до промени в живота му, да подпомогне разбирането на вътрешния му свят- Работата по този метод би била ефективна Създател на арт терапията е Карл Юнг, който изобретява техника, наречена "активно въображение". Но самоият термин арт терапия е въведен от художника Адриан Хил: аrt на англйиски означава изкуство, therapеia на гръцки означава лечение. Когато в средата на ХХ век британският художник Адриан Хил попада в белодробна клиника, забелязва, че заниманията с изкуство му помагат да се възстанови по-бързо. Решава да помогне и на други пациенти с „лекуващото” изкуство. Създава термина арттерапия, който се оказва изключително подходящ и се приема добре. Ако и Вие сте готови за промяната, запишете си час на тел.: 0888798963

Magi

Създател на арттерапията е Карл Юнг, който изобретява техника, наречена "активно въображение". Но самоият термин арттерапия е въведен от художника Адриан Хил: аrt на англйиски означава изкуство, therapеia на гръцки означава лечение. Когато в средата на ХХ век британският художник Адриан Хил попада в белодробна клиника, забелязва, че заниманията с изкуство му помагат да се възстанови по-бързо. Решава да помогне и на други пациенти с „лекуващото” изкуство. Създава термина арттерапия, който се оказва изключително подходящ и се приема добре.

През втората половина на ХХ век отделните психологически школи подхождат към арттерапията различно – като процес, параметри, взаимодействие с различни групи пациенти (възрастни; хора, преживели травми, стрес; търсещи собствения си център). Има дейности, които обхващат по-болезнената, по-тъжната и мрачна страна на човешкия живот, но има и арттерапия, ориентирана към позитивната психология, която е нова школа, обяснява проф. Петер Цанев, ръководител на катедра „Психология на изкуството и художествено образование” в Националната художествена академия. Когато се заговори за психология на личността, обикновено се смята, че някой има проблем. И това е една от причините на арттерапията да се гледа с клиничен знаменател, с акцент върху лекуването. Арттерапията изследва психологическите параметри на съвременния човек чрез изкуството. Това не е някаква парамедицинска дейност, не е нещо, което минава изцяло към терапиите. През 60-те години на ХХ век у нас се появяват първите пионери в арттерапията и един от тях е Александър Маринов. Като дългогодишен ръководител на клиниката в гр. Бяла е бил по-известен в чужбина, отколкото у нас. Той притежавал изключително ценна и богата колекция от картини на психично болни пациенти, както и на други хора с проблеми. Къде е тя сега не е известно. Знае се, че преди да почине, той е имал намерение да я завещае на клиниката в Хайделберг.

  • Цената на еднократно посещение е 80 лв. за 90 мин.
  • За добра ефективност на метода, препоръчвам минимум 7 интензивни срещи.
Magi

Книгата "Силата на седемте изкуства"

Поръчай за 30 лева

С автограф от автора!

Magi

Книгата "Силата на четирите стихии"

Поръчай за 20 лева

Вземи с подаръци и автограф от автора!